טכנולוגיית מזון: ענף הפודטק בישראל ממשיך לשגשג

טכנולוגיית מזון: ענף הפודטק בישראל ממשיך לשגשג

מזון הוא דבר שמתקשר לטבע, בעוד שטכנולוגיה מתקשרת באופן מובן למה שמלאכותי ולא כל כך טבעי. אך יש תחום אחד לפחות שבו שני הדברים מתחברים ובצורה מעניינת וטובה – תחום הפודטק. זהו תחום מדעי ותעשייתי מודרני שלמדינת ישראל יש בו מקום מעניין ובולט. במה זה מתבטא?

הטכנולוגיה מקדמת את המזון

ייצור מזון הוא דבר שמבוסס בדרך כלל על תהליכים טבעיים שונים, כגון התמורות שעובר הקמח, במהלך הפיכתו ללחם. מה לגבי תהליכי העבודה של יצרני קמח וחומרי גלם אחרים ושל מי שמשתמשים בהם? כאשר מדובר בהכנת מזון מקצועית או כאשר הייצור אמור להיות בהיקפים גדולים, עשויים לפנות לטכנולוגיה, בכדי לספק פתרון יותר יעיל ומשתלם. למעשה, הטכנולוגיה משתלבת בעולם המזון, בדרכים רבות ומגוונות. למשל, בכל הנוגע לשימורי מזון, אריזת מזון, קירור, הובלה ועוד. Food technology, טכנולוגיית מזון או פודטק, הוא כיום תחום פעילות תוסס, חדשני ורחב. רואים פעילות ענפה בתחום זה גם בישראל והיא אף מתקדמת ומתרחבת בהתמדה. תוכלו לקרוא על כך מידע נוסף באתר הרשות לחדשנות, אשר מסייעת לקידום יוזמות כאלה בדרכים שונות. מחד, הענף כולו כבר נמצא במצב מתקדם, בשל ומתוחכם מאוד. מאידך, בחזית תחום הפודטק ישנו מאמץ מתמיד של חדשנות, עם רעיונות מעניינים, שכל הזמן בוחנים כיוונים חדשים. אלה כמה דוגמאות לכך:

 

 

תחליפי בשר

אחד התחומים המעניינים והבולטים ביותר בנושא פודטק, הוא כל הנוגע לתחליפים. דוגמה בולטת לכך, הם תחליפי בשר. זהו נושא שחשוב לאנשים שונים, מסיבות שונות. מאחר שחומרי טעם הם תחום רחב ומפותח בפני עצמו, מדוע שיהיה מסובך, ליצור תחליף לא בשרי, לטעמים של מאכלים בשריים ידועים? ואכן, בפועל יש כבר מבחר לא קטן, של פתרונות שנותנים לכך מענה מצוין. בישראל, הדבר מתבטא בין השאר במוצרי חברת רידיפיין מיט (Redefine Meat) וגם בטכנולוגיה המפתיעה להדפסת מזון מתחליפי בשר, של חברת SavorEat (סבוריט).

תחליפי סוכר

עוד סוג "תחליפים" חשוב בפודטק, הוא פיתוח תחליפי סוכר. זאת, מאחר שסוכר הוא גם מענה לטעם חשוב (מתוק) וגם לא דבר בריא במיוחד. דוגמה מעניינת לכך, מספק הפיתוח של דו-מתוק (DouxMatok) הישראלית. הרעיון פשוט ומבריק – להוציא יותר טעם מתוק, מאותה כמות של סוכר. כיוון אחר, הוא לפתח רעיונות של הפקת מתיקות ממקורות חדשים. למשל ממתיק על בסיס חלבונים שמפתחת חברת אמאי חלבונים (Amai Proteins).

לא לזרוק!

כיוון פיתוח אחר לגמרי מציג רעיון שלוקחים דבר מה שהוא לכאורה מיותר ועושים בו שימוש חשוב. למשל פירות וירקות שנראים לא כל כך יפים, אבל שהם אכילים בהחלט. חברת ANINA Culinary Art מייבשת אותם, מייצרת מהחומר שמתקבל אריזות ("קפסולות") אכילות, אשר ממלאים בצורות שונות במזון. התוצר המוגמר, הוא מזון יבש, אשר ניתן להכין במהירות בעזרת חימום בקערת מים. עוד דוגמה לניצול מוצרים מיותרים לכאורה, היא שימוש בשמרים שמופקים כתוצר לוואי בתעשייה. חברת Yeap הופכת אותם לאבקת חלבון מרוכז, שהיא כעת חומר גלם למאכלים אחרים.

גלידה לסיום

רוצים גלידה לקינוח? אז למה שלא תכינו לבד? זה בדיוק מה שמאפשרת לכם חברת סולטו הישראלית, אשר פיתחה מכונה להכנת גלידה בשימוש עצמי. את טעמי הגלידה תוכלו לקבוע בעצמכם, באמצעות קפסולות שונות שניתן לשים במכונה. התוצר בריא יותר ומשמין פחות מגלידה רגילה, מאחר שהוא כולל פחות סוכר. המכונה גם חסכונית למדי באנרגיה.

לסיכום

לכל המתעניינים בטכנולוגיית המזון, ברור שצפוי עתיד מעניין וכדאי פשוט לעקוב אחר ההתפתחויות בעולם זה.

המאמרים שלנו

המגזין

חלק חשוב מהחוויה: מה אוכלים בצרפת?

חשבתם על טיול לצרפת? ודאי דמיינתם את עצמכם מטיילים לאורך שאנז אליזה, מביטים במגדל אייפל המרהיב, נהנים מהאווירה הרומנטית וחושפים את עצמכם למאפים וקינוחים צרפתיים

לקריאה>>