איך מתמודדים עם אכילה סלקטיבית בילדים בעלי צרכים מיוחדים?

איך מתמודדים עם אכילה סלקטיבית בילדים בעלי צרכים מיוחדים?

אכילה סלקטיבית, הידועה גם בשם אכילה בררנית, יכולה להוות דאגה משמעותית לילדים עם צרכים מיוחדים ולמטפלים שלהם. ילדים עם מצבים כגון הפרעת הספקטרום האוטיסטי, הפרעת קשב וריכוז או תסמונות שונות הם בעלי רגישות מוגברת למרקמים, טעמים וריחות מזון, ולכן לעיתים התזונה שלהם מוגבלת. מהם האתגרים העומדים בפני ילדים עם צרכים מיוחדים בהרגלי האכילה שלהם, מהן סיבות אפשריות לאכילה סלקטיבית ואיך אפשר לסייע להם? במאמר זה תוכלו לקבל את כל המידע. בואו נתחיל!

מהי אכילה סלקטיבית?

אכילה סלקטיבית מתייחסת לנוהג להגביל את בחירות המזון על בסיס העדפות חושיות, ולכן התזונה מוגבלת ולעיתים קרובות לא מאוזנת. תסמונת ויליאמס אצל ילדים וילדות היא בין התסמונות שבהן מאבחנים ילדים עם צרכים מיוחדים, והם מפגינים לעיתים קרובות סלידה חזקה ממרקמים, טעמים או אפילו קבוצות מזון ספציפיות. היא יכולה לגרום לצריכה מופחתת של חומרים מזינים חיוניים שעלולה להשפיע על הגדילה שלהם, ההתפתחות, והרווחה הכללית.

גורמים אפשריים לאכילה סלקטיבית

  • רגישויות חושיות: לילדים רבים עם צרכים מיוחדים יש רגישויות חושיות מוגברות שעלולות לגרום להם להיות רגישים יותר לאי נוחות או מצוקה כשהם נחשפים למרקמים, ריחות או טעמים מסוימים של מזון. הפרעות אלה בוויסות החושי משפיעות באופן משמעותי על נכונותם לנסות מזונות חדשים ולאכול תזונה מגוונת.
  • קשיים מוטוריים אוראליים: חלק מהילדים עם צרכים מיוחדים מתמודדים עם אתגרים במוטוריקה האוראלית שלהם המשפיעים על יכולתם ללעוס, לבלוע או לתפעל מזון בפיהם. קשיים אלה יכולים להוביל להימנעות ממזונות הדורשים תיאום אוראלי משמעותי יותר, כגון פירות, ירקות או בשר.
  • שגרה ויכולת חיזוי: ילדים עם צרכים מיוחדים משגשגים לעיתים קרובות בשגרה וביכולת חיזוי. שיבושים בדפוסי האכילה הקבועים שלהם עלולים לגרום לחרדה או התנגדות. העדפה זו לשגרה יכולה לתרום לתזונה מוגבלת, שכן מזונות חדשים או לא מוכרים נתקלים לעיתים קרובות בהתנגדות.

 

 

אסטרטגיות לתמיכה בילדים עם אכילה סלקטיבית

  • יצירת סביבת אכילה בטוחה: יצירת סביבת אכילה רגועה ונוחה יכולה לסייע בהפחתת חרדה והתנגדות בזמן הארוחות. צמצמו הסחות דעת, כגון רעשים חזקים או אורות בהירים, וספקו מקום ייעודי לארוחות מוכר וללא גורמי לחץ. סביבה בטוחה זו תקדם קשר חיובי עם זמני הארוחות.
  • הציעו מגוון מאכלים: הציגו מזונות חדשים בהדרגה ובעקביות, שלבו אותם לצד מזונות מוכרים. עודדו טעמים קטנים או ביסים מבלי ללחוץ על הילד לסיים את כל המנה. חשיפה חוזרת ונשנית למזונות חדשים יכולה לסייע בהכרת הילד ולהגדיל את הסיכוי להתקבל לאורך זמן. חשוב להיות סבלניים ומתמידים תוך עידוד בדיקתם טעמים ומרקמים שונים.
  • שינוי הצגת מזון: שינוי הצגת המזון, כגון מגש פירות, יכול להפוך אותו למושך יותר לילדים עם אכילה סלקטיבית. חתכו מאכלים לצורות שונות, סדרו אותם בצורה יצירתית על הצלחת או השתמשו בכלים כיפיים כדי להפוך את זמני הארוחות למרתקים ומהנים. הפיכת מזון למושך מבחינה ויזואלית יכולה לעורר את סקרנותם ולעודד אותם לנסות מזונות חדשים.
  • פנו להכוונה מקצועית: התייעצו עם אנשי מקצוע בתחום הבריאות, כגון רופאי ילדים, דיאטנים או מרפאים בעיסוק, המתמחים בעבודה עם ילדים עם צרכים מיוחדים. הם יכולים לספק ייעוץ מותאם אישית, לטפל בכל בעיה רפואית בסיסית, ולהמליץ על אסטרטגיות מתאימות כדי להתגבר על אתגרי אכילה סלקטיבית. שיתוף פעולה עם אנשי מקצוע יבטיח גישה מקיפה ותמיכה אישית לצרכים הייחודיים של הילד.
  • קבעו שגרת ארוחות עקבית: ילדים עם צרכים מיוחדים נהנים מיכולת חיזוי ומבנה. ביסוס שגרת ארוחות עקבית יכול לספק תחושת ביטחון והיכרות. תכננו ארוחות וחטיפים במרווחי זמן קבועים כדי לשמור על שגרה התומכת בהרגלי אכילה בריאים. שתפו את הילד בעריכת השולחן או בהכנת הארוחה כדי להגביר את מעורבותו ובעלותו על התהליך.
  • עודדו הכרת מזונות: שתפו את הילדים בפעילויות המקדמות היכרות עם מזונות שונים, כגון קניות במכולת או תכנון ארוחות. מעורבותם בתהליכים אלה יכולה להגביר את סקרנותם ואת נכונותם לנסות מזונות חדשים. עודדו אותם לסייע במשימות תואמות גיל, כגון בחירת פירות או ירקות, שיכולות להעצים אותם ולטפח גישה חיובית למזון.

לסיכום

אכילה סלקטיבית אצל ילדים עם צרכים מיוחדים מציבה אתגרים ייחודיים להורים ולמטפלים. הבנת הגורמים הפוטנציאליים להתנהגות זו, כגון רגישויות חושיות, קשיים מוטוריים אוראליים והעדפה לשגרה, חיונית לפיתוח אסטרטגיות יעילות. באמצעות יצירת סביבה תומכת, הכנסה הדרגתית של מזונות חדשים, חיפוש הדרכה מקצועית, ביסוס שגרות ארוחות עקביות ועידוד הכרת מזון, הורים ומטפלים יכולים לעזור להרחיב את הרפרטואר התזונתי של ילדיהם ולהבטיח שהם מקבלים את החומרים המזינים החיוניים הדרושים לצמיחתם והתפתחותם. בעזרת סבלנות, התמדה והתערבויות מתאימות, ניתן להתגבר על אתגרי אכילה סלקטיבית, לטפח הרגלי אכילה בריאים ורווחה כללית אצל ילדים עם צרכים מיוחדים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

המאמרים שלנו

המגזין

חלק חשוב מהחוויה: מה אוכלים בצרפת?

חשבתם על טיול לצרפת? ודאי דמיינתם את עצמכם מטיילים לאורך שאנז אליזה, מביטים במגדל אייפל המרהיב, נהנים מהאווירה הרומנטית וחושפים את עצמכם למאפים וקינוחים צרפתיים

לקריאה>>